IX Olimpiada Jajcarska w Zakopanem

Na Dolnej Równi Krupowej odbyła się IX Olimpiada Jajcarska, na której nie zabrakło oczywiście uczniów i nauczycieli z naszej szkoły. Małopolską Olimpiadę Jajcarską, jak co roku, zorganizowało Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem.

 – Jak co roku pragniemy w nowoczesny sposób połączyć zabawę i naukę, a okazją do tego są Zielone Świątki. Staropolskim zwyczajem w tym dniu palono ogniska i smażono jajecznicę. W ten sposób postępuje się do dzisiaj w niektórych regionach Polski i kilku krajach europejskich. Impreza organizowana jest w formie festynu, pozwala zaprezentować umiejętności uczniów z zaprzyjaźnionych szkół hotelarskich i gastronomicznych z Zakopanego, Cieszyna, Krościenka, Krakowa, Świdnicy, Suchej Beskidzkiej oraz trzech szkół ze Słowacji. W imprezie uczestniczy kilkaset dzieci, młodzieży i dorosłych. Przy tej okazji „pęka” ponad 1000 jaj – w tym również jaja strusie – mówi Bernadetta Zatłoka z Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem.

Uczennice klasy III gk: Paulina Roniewska, Dajana Korpas, Paulina Filip i Ewa Kazimierczak przygotowały pod bacznym okiem pana Sebastiana Krzywdy Jajecznicę świdnicką”, która swoim smakiem zachwyciła wielu szefów kuchni obecnych na olimpiadzie. Do naszej jajecznicy użyliśmy oczywiście jaj, czosnku niedźwiedziego i musztardy świdnickiej. Drużynie ZSH-T dzielnie kibicowali pozostali uczestnicy wycieczki do Zakopanego z klasy III gk, III a i II b oraz opiekunowie: pani Ewa Szost-Siedlecka i pani Urszula Żemojcin-Kowalska.
Źródło: Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych

Komentarze

odpowiedzi

Dodaj komentarz





*

Copyright 2012 Naszaswidnica.pl